Oedeemtherapie

Oedeem treedt vaak op bij overbelasting van het lymfesysteem na ziekte of trauma, maar kan ook aangeboren zijn. Oedeemtherapie is gericht op het draineren van het vrije vocht en het behouden van het bekomen resultaat.
Meer lezen

Wat is oedeem?

Oedeem treedt vaak op bij overbelasting van het lymfesysteem na ziekte of trauma, maar kan ook aangeboren zijn. Er zijn verschillende types oedeem. De toegepaste behandeling is afhankelijk van het type oedeem: lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem.  Het doel van de behandeling is de omvang van het oedeem te verminderen, progressie en complicaties vermijden en functie te verbeteren.

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening en betekent letterlijk vetophoping. Door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel stapelt vet zich onder de huid op.  Dat kan gebeuren ter hoogte van de benen en billen, soms ook ter hoogte van de armen.  De opstapeling van vet gaat gepaard met pijn en met een zwaar gevoel in de benen.  

Lymfoedeem

Lymfoedeem is de ophoping van lymfevocht in en onder de huid doordat de afvoer van het lymfevocht is verstoord. Dit kan aangeboren zijn, maar meestal is het een gevolg van schade aan het lymfevatenstelsel door ongeval, infectie of een medische behandeling, zoals kanker.

Veneus oedeem

Veneus oedeem is een vochtophoping ten gevolge van een veneuze dysfunctie, meestal ter hoogte van de onderste ledematen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van trombose of een verzwakte vaatwand van de bloedvaten. De druk in de aders verhoogt en het vocht en eiwitten worden vanuit de aders in het weefsel geperst. De zwelling wordt duidelijker onder invloed van de zwaartekracht.

Afspraak maken

Therapievormen

Manuele lymfedrainage
Windelen
Oefentherapie
Compressietherapie
Huidzorg
Lymfetaping
Oefeningen en bewegingstherapie
Ademhalingstechnieken
Levensstijladvies
Gewichtscontrole
Psychosociale begeleiding
Zelfmanagement

Therapeuten

Zahra Van Veldhoven

Gefascineerd door de bekkenbodem en het bekken. Gek op squash en lopen. Trotse mama van twee dochters.

zahra@kinezahra.be

Lizelotte Vandenplas

Passie voor bekkenbodem- en oedeemtherapie. Verzot op natuur en beweging. Fiere mama van twee jonge kinderen.

lizelotte@kinezahra.be